Składniki:
Opis przygotowania:
Mak bardzo drobno mielimy, bakalie kroimy (wieczór wcześniej można namoczyć rodzynki). Gotujemy 1 litr mleka. Zmielony mak gotujemy z mlekiem na małym ogniu aż do zaparzenia. Następnie do masy dodajemy cukier i miód, dozując ilość do smaku. Cały czas mieszając na małym ogniu dodajemy bakalie. Na końcu dodajemy pół porcji olejku lub kilka kropel aromatu. Wszystko mieszamy. W oddzielnym naczyniu gotujemy 1 litr mleka, do którego wrzucamy na ok. 3 sekundy sucharki (obracając na drugą stronę). Przygotowaną makową masę i sucharki układamy na przemian warstwami w ozdobnej misie, każdą warstwę przelewając mlekiem. Gotowe makówki należy podawać na zimno, najlepiej smakują z kompotem z suszonych śliwek.
Jest to typowa potrawa wigilijna na bazie maku i bakalii.
Potrawa sporządzona przez "Imko Wisełka" z Wisły z podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie.