Składniki:
Ciasto:
Pozostałe:
Opis przygotowania:
Zagnieść ciasto z wszystkich składników, chłodzić przez pól godziny, rozwałkować i piec na blasze posmarowanej masłem w piekarniku o temp. 190°C przez 20 minut. Po ostudzeniu ciasto drobno pokroić. Następnie zmieszać ze sobą bakalie, pokruszone ciasto, kakao, cukier. Dodać stopione masło i rum. Zagnieść. Formować małe kulki, obtaczać w siekanych drobno orzechach zmieszanych z cukrem kryształem. Schłodzić.
Przygotowywanie drobnych ciasteczek przed Świętami Bożego Narodzenia jest tradycją na Śląsku Cieszyńskim przejętą na przełomie XVIII i XIX w. z Austrii.
Potrawa tradycyjna kuchni mieszczańskiej ze zbioru przepisów Elżbiety Kuli
Źródło: Zbiór przepisow potraw regionalncyh województwa śląskiego, ŚOT