Składniki (na 2 sztuki):
Opis przygotowania:
Drożdże utrzeć z cukrem w misce, wymieszać z ciepłą wodą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-12 min. Do miski z drożdżami wbić 3 jaja, dodać 400 g mąki, miękkie masło, sól. Ubijać powoli i dodawać małymi ilościami pozostałą część mąki. Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrobić, aż będzie elastyczne. Przełożyć do miski z powrotem, przykryć czystą ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć z powrotem na stolnicę, podzielić na sześć równych kawałków i uformować wałeczki. Spleść dwa warkocze, każdy z trzech wałeczków. Blachę wysmarować masłem, włożyć chałki tak, by miały od siebie odstęp, i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Z jednego jaja, które nam pozostało, oddzielić żółtko, roztrzepać z odrobiną wody, posmarować wierzch chałek i posypać makiem lub kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika, piec przez ok. 35-45 min.
Potrawa tradycyjna obszaru Zagłębia Dąbrowskiego
Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT